Danmark mister førstepladsen i digitalisering i EU

Publiceret 02-05-2023

Danmark ligger stadig i toppen over de mest digitaliserede lande i EU, men førstepladsen overtages af Finland, viser ny redegørelse. Det kalder på et øget fokus, siger digitaliseringsministeren.

En ny rapport fra Digitaliseringsministeriet viser, at Danmark er blandt de bedste lande i Europa til at digitalisere, når det kommer til virksomhedernes anvendelse af digitale teknologier, herunder avancerede teknologier og den digitale infrastruktur. Men på nogle områder går udviklingen hurtigere i andre lande. Derfor er Danmark samlet set faldet ned på en andenplads efter Finland. Det viser EU-Kommissionens digitaliseringsindeks, DESI.

Rapporten ’Redegørelse om Danmarks Digitale Vækst’ giver en status på digitaliseringen i Danmark med betydning for erhvervslivet, og digitaliseringen som et rammevilkår for vækst, konkurrenceevne og dermed også danskernes velstand. Rapporten skal debatteres i Folketingssalen i dag, d. 2. maj 2023.

Redegørelsen viser, at det går stærkt med digitaliseringen i andre lande, og at Danmark ikke kan læne sig tilbage, hvis vi skal fortsætte med at være et digitalt foregangsland.

”Det har stor betydning for vores virksomheders konkurrenceevne og vores samfunds vækst og velstand, at vi er digitalt foregangsland.  Derfor har vi nogle udfordringer, som vi skal tage fat på, hvis vi fortsat skal være i front. Vi skal have flere It-specialister, vi skal fokusere på digitalisering i de små og mellemstore virksomheder, og vi skal bruge digitalisering til at skubbe på den grønne omstilling. Den digitale udvikling skal balanceres med et fokus på ansvarlighed, hvor vi ikke går på kompromis med vores demokratiske værdier,” siger digitaliseringsminister Marie Bjerre.

Om redegørelsen

  • Redegørelse om Danmarks Digitale Vækst giver en status på digitaliseringen i et erhvervsrettet perspektiv.

  • Rapporten redegør for forskellige emner som virksomhedernes digitalisering, herunder digital sikkerhed, den digitale infrastruktur i form af adgang til hurtige internetforbindelser og befolkningens digitale kompetencer.

  • Rapporten undersøger også betydningen af digitale platforme, danske virksomheders position i forhold til at anvende nye teknologier, samt hvordan den digitale og grønne omstilling går hånd i hånd.

  • Redegørelsen udkommer én gang årligt og er blevet udgivet i mere end 20 år.

Hele redegørelsen kan læses her.

Baggrundsark med figurdata kan findes her.

Yderligere oplysninger

Michael Højgaard Bang, presserådgiver, 72 28 24 16, mihb@digmin.dk