Telebranchen investerer fortsat store summer i digital infrastruktur

Publiceret 25-09-2024

På bare fem år har telebranchen investeret mere end 50 mia. kr. i udrulning af hurtigt internet til danskerne og opgradering af mobilnettet til 5G. Investeringer som har gjort det muligt for danskerne at arbejde hjemmefra, streame videoer på farten eller have videokald med bedsteforældrene.

Digitaliseringsministeriet har netop offentliggjort de nyeste økonomiske nøgletal for telebranchen for 2023. Nøgletallene giver tilsammen et billede af, hvordan det står til på det danske telemarked ud fra branchens omsætning, investeringer og beskæftigelse - og der er flere spændende udviklinger i 2023.

Udbredelsen af hurtigt internet er helt afgørende for danskernes digitale muligheder. Det er samtidig afgørende for væksten i vores virksomheder. Jeg glæder mig derfor over, at telebranchen fortsat investerer store summer i udrulningen af fiber og 5G. Det er med til at skabe bedre balance mellem land og by – og det gør hverdagen lettere for helt almindelige danskere. Lige adgang til digitale muligheder er i dag afgørende for at kunne leve det liv, man har lyst til,” siger digitaliseringsminister Caroline Stage. 

Telebranchen har fra 2018 og frem til 2023 investeret store summer i udrulningen af digital infrastruktur. Investeringerne i udrulningen af fastnettjenester, som fx fiber, udgjorde i 2023 ca. 6,9 mia. kr., hvilket er på samme høje niveau som de foregående tre år. Teleselskaberne har altså fortsat fuld gang i at udrulle hurtigt fastnetbredbånd til danskerne.

Investeringerne betyder blandt andet, at hele 98,8 pct. af danske boliger og virksomheder har adgang til hurtigt internet.

Investeringer i fastnettjenester

Kilde: Tal på teleområdet (klimadatastyrelsen.dk)

Telebranchen investerede samlet set for mere end 10,5 mia. kr. i 2023, hvilket er lidt mindre end i 2022. Årsagen til de faldende investeringer samlet skal primært findes på mobilområdet.

Faldende investeringer i mobilnet

Samlet set er der siden 2018 investeret ca. 9,5 mia. kr. i mobilnettene i Danmark, hvor investeringer blandt andet er gennemført i udbygningen af det landsdækkende 5G-net. Da udbygningen og opgraderingen af mobilnettet til 5G er ved at være afsluttet, har det været forventeligt at investeringerne i mobilnet ville falde. I 2023 blev der investeret ca. 1,6 mia. kr. i udbygningen og vedligeholdelsen af mobilnettet, hvilket er et fald på en halv milliard fra 2022.

Investeringer i mobilnet

Kilde: Tal på teleområdet (klimadatastyrelsen.dk)

Telebranchen fastholder høj omsætning

I 2023 omsatte telebranchen for 45 mia. kr., hvilket er på niveau med omsætningen i 2022. Som tidligere udgør mobilområdet det primære område for omsætning for de danske teleselskaber, og i 2023 var andelen ca. 36 pct. Telebranchen fortsætter desuden med at øge omsætningen af fastnetbredbåndsabonnementer. Her er omsætningen steget med næsten 2 mia. kr. på to år. Omsætningen fra fastnettelefoni falder fortsat ligesom de foregående år. Fra 2022 til 2023 er faldet på ca. 11 pct.

Telebranchen fastholder høj omsætning

Kilde: Tal på teleområdet (klimadatastyrelsen.dk)

Dyk ned i flere af de økonomiske nøgletal her: Tal på teleområdet (klimadatastyrelsen.dk)

Yderligere oplysninger

Presserådgiver Michael Højgaard Bang på telefon +45 72282416 eller mail: mihb@digmin.dk